Ευρετήριο

ΠηγήΡΙΖΑ: <ΠΗΓΝΥΜΙ (βλ.λ.).

ΕΡΜΗΝΕΙΑ: Πηγή, κρήνη, βρύση.

ΟΜΟΡΡΙΖΑ: Πήγνυμι Heb 8:2.

ΣΥΝΩΝΥΜΑ: Ὕδωρ Mat 3:16, Φρέαρ Joh 4:11, Βρύω Jac 3:11.

ΑΝΤΙΘΕΤΑ: Ἄνυδρος 2Pe 2:17.ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΕΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ: Ουσιαστικό α΄ κλίσης, θηλυκού γένους: Πηγή, -ῆς.

Για αναλυτική μελέτη βλ. Αρχαιοελληνική Γραμματική ΤΑ ΟΝΟΜΑΤΑ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ.

ΤΥΠΟΙ ΤΟΥ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΟΥ ΣΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ:

1) Πηγαί: ονομαστική πληθυντικού.

2) Πηγάς: αιτιατική πληθυντικού.

3) Πηγή: ονομαστική ενικού.

4) Πηγῆς: γενική ενικού.

ΕΞΕΙΚΟΝΙΣΤΙΚΗ ΛΕΚΤΙΚΗ ΦΡΑΣΕΟΛΟΓΙΑ:

Πηγές (υδάτων) (Apoc 16:4)

Αυτοί “οι ποταμοί και οι πηγές των νερών” εξεικονίζουν τις λεγόμενες καθαρές πηγές κατεύθυνσης και σοφίας που γίνονται αποδεκτές από αυτόν τον κόσμο, όπως είναι οι πολιτικές, οι οικονομικές, οι επιστημονικές, οι εκπαιδευτικές, οι κοινωνικές και οι θρησκευτικές φιλοσοφίες που κατευθύνουν τις ανθρώπινες ενέργειες και αποφάσεις. Οι άνθρωποι, αντί να αποβλέπουν στον Ιεχωβά, την Πηγή της ζωής, για ζωοπάροχη αλήθεια, έχουν “λαξεύσει για τον εαυτό τους σπασμένες στέρνες” και έχουν πιει άφθονη από τη «σοφία αυτού του κόσμου [που] είναι ανοησία για τον Θεό». (Jer 2:13· 1Co 1:19· 2:6· 3:19· Psa 36:9).

Τέτοιου είδους μολυσμένα “νερά” έχουν οδηγήσει τους ανθρώπους σε ενοχή αίματος, παρακινώντας τους, λόγου χάρη, να χύσουν αίμα σε άνευ προηγουμένου κλίμακα σε πολέμους, οι οποίοι στη διάρκεια του περασμένου αιώνα αφαίρεσαν πάνω από εκατό εκατομμύρια ζωές. Ιδιαίτερα στο Χριστιανικό κόσμο, όπου ξέσπασαν οι δύο παγκόσμιοι πόλεμοι, οι άνθρωποι «βιάζονται να χύσουν αθώο αίμα», περιλαμβανομένου και του αίματος των μαρτύρων του ίδιου του Θεού. (Hsa 59:7· Jer 2:34).

Η ανθρωπότητα έχει επίσης επισύρει ενοχή αίματος κάνοντας κακή χρήση τεράστιων ποσοτήτων αίματος για μεταγγίσεις, παραβιάζοντας τους δίκαιους νόμους του Ιεχωβά. (Gen 9:3-5· Lev 17:14· Act 15:28,29) Εξαιτίας αυτού, έχουν ήδη θερίσει θλίψη, επειδή μέσω των μεταγγίσεων αίματος έχουν πολλαπλασιαστεί τα κρούσματα του AIDS, της ηπατίτιδας και άλλων ασθενειών. Σύντομα θα έρθει πλήρης ανταπόδοση για όλη την ενοχή αίματος, όταν οι παραβάτες θα πληρώσουν με την ύψιστη ποινή, καθώς θα ποδοπατηθούν «στο μεγάλο πατητήρι του θυμού του Θεού». (Apoc 14:19, 20).

ΑΞΙΟΣΗΜΕΙΩΤΑ ΕΔΑΦΙΑ:

Apoc 7:17: «τι τ ρνον τ ν μσον το θρνου ποιμανε ατος κα δηγσει ατος π ζως πηγς δτων, κα ξαλεψει θες πν δκρυον κ τν φθαλμν ατν.»

Καθώς όλοι οι συμβασιλείς και συνιερείς του θα έχουν σφραγιστεί και τα πρόβατα θα έχουν προσδιοριστεί και τοποθετηθεί στα δεξιά του για σωτηρία, ο Χριστόςθα μπορεί να προχωρήσει «για να ολοκληρώσει τη νίκη του» (Apoc 5:9,10, 6:2).

Έχοντας υπό τις διαταγές του ένα στράτευμα πανίσχυρων αγγέλων θα καταστρέψει ολόκληρο το πολιτικό, στρατιωτικό και εμπορικό σύστημα του Σατανά στη γη (Apoc 2:26,27, 19:11-21). Τότε θα κλείσει στην Άβυσσο τον Σατανά και τους δαίμονές του για χίλια χρόνια (Apoc 20:1-3).

Ο Απόστολος Ιωάννης μιλώντας για το μεγάλο πλήθος των άλλων «προβάτων» που θα επιζήσει από τη μεγάλη θλίψη, προφήτευσε χρησιμοποιώντας τα λόγια του σημερινού εδαφίου (Apoc 7:9).

Ναι, σε όλη τη Χιλιετή Βασιλεία του, ο Χριστός θα συνεχίσει να ηγείται των άλλων προβάτων, που ακούν πραγματικά τη φωνή του, και να τα οδηγεί στην αιώνια ζωή (Joh 10:16,26-28).

Είθε να ακολουθούμε πιστά τον Βασιλιά και Ηγέτη μας – τώρα αλλά και στον υποσχεμένο νέο κόσμο του Ιεχωβά!

Apoc 14:7: «λγων ν φων μεγλ· φοβθητε τν θεν κα δτε ατ δξαν, τι λθεν ρα τς κρσεως ατο, κα προσκυνσατε τ ποισαντι τν ορανν κα τν γν κα θλασσαν κα πηγς δτων.»

Μετά την καταστροφή της ψεύτικης θρησκείας, το θηρίο – το επίγειο πολιτικό σύστημα του Σατανά – θα οδηγηθεί σε επίθεση ενάντια στη Βασιλεία του Θεού. Αδυνατώντας να φτάσουν στον ουρανό, οι βασιλιάδες της γης θα εξαπολύσουν το μένος τους σε όσους υποστηρίζουν τη Βασιλεία του Θεού εδώ στη γη. Το αποτέλεσμα είναι αναπότρεπτο (Apoc 16:13-16, 17:12-14).

Ο Δανιήλ περιγράφει μια πτυχή της τελικής μάχης (Dan 2:44). Το θηρίο του εδαφίου Apoc 13:1, η εικόνα του και το δικέρατο θηρίο θα καταστραφούν. Η Αγγλοαμερικανική Παγκόσμια Δύναμη θα είναι η κυρίαρη παγκόσμια δύναμη όταν ξεριζωθεί η ψεύτικη θρησκεία.

Οι προφητείες του Δανιήλ και του Ιωάννη έχουν εκπληρωθεί ως την παραμικρή λεπτομέρεια. Μπορούμε να είμαστε βέβαιοι ότι η καταστροφή τηςψεύτικης θρησκείας και η μάχη του Αρμαγεδδώνα θα λάβουν χώρα σύντομα.

Ο Θεός έχει αποκαλύψει εκ των προτέρων αυτές τις λεπτομέρειες. Θα δώσουμε εμείς προσοχή στις προφητικές προειδοποιήσεις; (2Pe 1:19) Τώρα είναι ο καιρός να ταχθούμε στο πλευρό του Ιεχωβά και να υποστηρίξουμε τη Βασιλεία Του (Apoc 14:6,7).

ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ:

Apoc 7:17: Apoc 5:6  Mat 25:32  Joh 10:11  Apoc 22:1  Hsa 25:8  Apoc 21:4

Apoc 8:10: Hsa 14:12  Luk 10:18  2 Co 11:14  Apoc 16:4

Apoc 16:4: Apoc 8:10  Psa 78:44  Exo 7:20

Apoc 21:6: Apoc 1:8  Apoc 22:13  Psa 36:9  Hsa 55:1  Apoc 7:17  Apoc 22:1

1) Η λ. Πηγή στο εδάφιο Joh 4:6 μεταφέρει μια εικόνα η οποία περιλαμβάνεται σε μια αναφορά που έχει η επίδραση της φύσης στο θέμα αυτό, στο οποίο προδίδει το αίσθημα της εξαιρετικής εκτίμησης που είχαν στη φύση οι θεόπνευστοι συγγραφείς των Χριστιανικών Ελληνικών Γραφών (Καινή Διαθήκη). Ως περιγραφή αποτελεί λογοτεχνικό χαρακτηριστικό της «Κοινής» Ελληνικής γλώσσας το οποίο περιλαμβάνεται στις Χριστιανικές Ελληνικές Γραφές (Καινή Διαθήκη).

1) ΑΓΓΛΙΚΑ: A Fountain, Source , A Spring, A Well.

Πηγή, ῆς, , a fountain, a spring, a well, Eurip. Alc. 1087; a pouring out, as a libation, Soph. Electr. 883; a source, cause, origin, Plat. Menex. 237, E.

2) ΛΑΤΙΝΙΚΑ: Source, Fons, Ver, Tum, Fontem, Fons Puteus.

3) ΓΕΡΜΑΝΙΚΑ: Quelle, Ein Brunnen, Eine Feder, Ein Gut.

4) ΙΤΑΛΙΚΑ: Fonte, Una Fontana, Una Molla, Un Pozzo.

5) ΓΑΛΛΙΚΑ: Source, Une Fontaine, Une Source, Un Puits.

6) ΙΣΠΑΝΙΚΑ: Una Fuente, Un Manantial, Un Pozo.

7) ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΚΑ: Uma Fonte, Uma Fonte, Um Poço.

8) ΟΛΛΑΝΔΙΚΑ: Bron, Een Fontein, Een Veer, Een Goed.